Hoe wij jou kunnen helpen !
Wij realiseren door heel Nederland kleine duurzame Tiny House Wijken van Tiny Houses, mini leefgemeenschappen die zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Duurzaam, Zelfvoorzienend (en betaalbaar) Leven!
Bij elke grotere wijk is een centrale grotere gemeenschappelijke ruimte opgenomen en worden diverse faciliteiten gedeeld, bijvoorbeeld (elektrische) deelauto's en de gemeenschappelijke kas en moestuin! Bij de kleinere wijken kijken we welke gemeenschappelijke deelvoorzieningen haalbaar zijn.
Het wonen in een Tiny House biedt veel voordelen maar ook een aantal aandachtspunten. Met ons gemeenschappelijke gebouw combineren we diverse functies en vergroten we ook de sociale onderlinge interactie tussen de bewoners. Ervaren door samen te doen en samen met anderen te zoeken naar werkbare structuren.
Het oprichten van een Vereniging Van Eigenaren(VVE) en Energiecoöperatie zijn ook belangrijke onderdelen. Het is goed om hier zodra er zicht komt op het vergunnen van een projectlocatie tijd en energie in te steken. Wil je meer weten over het oprichten van een VVE? https://www.eigenhuis.nl/vve/verplichtingen#/
Bouwsteen Tiny Houses
Als voorkeursleverancier voor onze Tiny Houses werken we samen met Fabrikant Millhome. Millhome is een Nederlandse fabrikant, een familiebedrijf wat al jarenlang samenwerkt met lokale partners om duurzame Tiny Houses te maken.
Alle Tiny Houses worden volledig prefab gebouwd in de assemblagehal van Millhome en per vrachtwagen vervoerd naar onze projectlocaties.
Hierdoor zijn de CO2 uitstoot, PFAS waardes en materiaaloverschotten minimaal ten opzichte van reguliere bouw. Ook de overlast voor omwonenden wordt door het prefab bouwen sterk gereduceerd! Op de website van (www.millhome.nl) kun je meer informatie terugvinden over de verschillende type woningen die gebouwd worden door Millhome. In de praktijk kiezen veel klanten voor de Millhome Family.
Bouwsteen Gemeenschappelijke WoonKamer (GWK)
Wonen in een van onze mooie Tiny Houses is natuurlijk een geweldige ervaring. Hoe doe je dat echter als je een verjaardag wilt vieren, met vrienden wil afspreken of gewoon even je sociale contacten wilt ophalen(buiten facebook om;-)) In een Tiny House heb je namelijk niet heel veel ruimte om gasten te ontvangen...... Een van onze Unique Selling Points is de Gemeenschappelijke WoonKamer. (GWK)
Hier kunnen de bewoners van onze Tiny House Wijken bij elkaar komen overdag of s'avonds, het vieren van een verjaardag, kerstavond of gewoon een etentje met vrienden organiseren, het kan allemaal in de Gemeenschappelijke WoonKamer. Er is een mooie grote houten eettafelaanwezig, een open keuken, zithoek en zelf een aantal flexbureau's die gebruikt kunnen worden als je overdag niet thuis wilt werken.
Onze wijkbewoners zijn regelmatig s'avonds hier te vinden! In dit gebouw is ook een centrale was/droog ruimte aanwezig waar men gebruik kan maken van 2 wasmachines en 2 wasdrogers. Zo hoeft niet elke Tiny House bewoner ruimte op te offeren voor een wasmachine en wasdroger en te investeren in de aanschaf hiervan.
Bouwsteen Buurtbatterij inclusief Smartgrid
Een belangrijke "bouwsteen" in ons Tiny House Wijk concept is het duurzame smartgrid en de buurtbatterij.
In plaats van dat in onze Tiny House Wijk elk Tiny House een eigen elektriciteitsaansluiting heeft bij de netbeheerder (en jaarlijkse aansluitkosten) werken wij met één gemeenschappelijke (grotere) aansluiting in samenwerking met een gemeenschappelijke buurtbatterij.
Al onze Tiny Houses zijn zo ontworpen dat ze zo weinig mogelijk energie verbruiken. Energiezuinige installaties voor verwarming en ventilatie en A++(+) inbouwapparatuur en LED verlichting. Daarnaast zijn de daken voorzien van zonnepanelen, alle elektriciteit die deze panelen overdag opwekken die zelf door de gebruiker niet direct gebruikt wordt slaan we op in de gemeenschappelijke buurtbatterij.
Als er s'avonds geen elektriciteit meer wordt opgewekt door de zonnepanelen dan wordt de elektriciteit eerst uit de buurtbatterij gehaald. Is er geen voldoende elektriciteit meer beschikbaar in de buurtbatterij? Dan is er altijd elektriciteit via de gemeenschappelijke netaansluiting van de netbeheerder. Zo zit je als bewoner nooit zonder elektriciteit en betaal je geen onnodige extra kosten voor duurzame energie!
In onze Tiny House Wijken woon je zo veel mogelijk zelfvoorzienend met betrekking tot het opwekken van jullie eigen energie. Volledig offgrid is een ambitie die we vaak horen bij Tiny House bewoners, Technisch zou dit in theorie mogelijk zijn maar Financieel is dit naar onze kennis en expertise een (voorlopig nog) te hoge investering om echt het hele jaar 100% zelfvoorzienend te zijn. Met name op donkere winterdagen een uitdaging!
Bouwsteen Kas/Moestuin tbv Urban farming en Voedselgemeenschappen
Het zelf (lokaal) verbouwen van voedsel wint steeds meer aan populariteit gelukkig. In onze wijken is er aan de achterzijde van de Gemeenschappelijke WoonKamer een kas opgenomen waar de wijkbewoners zelf samen voedsel kunnen gaan verbouwen voor eigen verbruik en mogelijk voor kleinschalige verkoop.
Op het terrein wordt in overleg met de bewoners ook een locatie aangewezen om een moestuin aan te leggen. De bewoners worden niet verplicht hieraan deel te nemen of deze producten af te nemen maar het wordt wel gestimuleerd.
Daarnaast wordt er gekeken of er afspraken gemaakt kunnen worden met lokale boeren/producten van streekproducten. Zo blijft de voedselkringloop klein en stimuleren we de lokale ondernemers.
Bij de grotere wijken kijken we naar mogelijkheden om Voedselgemeenschappen toe te voegen in samenspraak met de bewoners en omwonenden.
Ter inspiratie: www.herenboeren.nl en www.csanetwerk.nl
Bouwsteen Solar PV carport
In onze Tiny House Wijken proberen we de wijk zelf zoveel mogelijk autoluw te maken. Het parkeren van de auto's van bewoners of deelauto's centraliseren we bij voorkeur bij de toegang tot de wijk. Één centrale parkeerplaats die ook voorzien is van laadpalen voor elektrische auto's, motoren en (bak)fietsen. Idealiter zijn de Tiny Houses wel bereikbaar via een semi-verharde weg om boodschappen te lossen maar parkeren gebeurd bij voorkeur op de centrale parkeerplaats.
Afhankelijk van het totale energieverbruik van de Tiny Houses en het gemeenschappelijke gebouw wordt er een berekening gemaakt van het totale energieverbruik, energieopwekking. Hierbij wordt ook gekeken naar de dimensionering van een buurtbatterij en vaste centrale elektrische (nood) aansluiting op het elektriciteitsnet van de netbeheerder.
Op basis hiervan kan gekozen worden om een solar carport toe te voegen als bouwsteen aan de wijk. Hiermee wordt de parkeerplaats voorzien van een houten of stalen overkapping voorzien van zonnepanelen door een specialistisch bedrijf. Een van de leveranciers die hierin gespecialiseerd is is Morren Solar. http://www.morrensolar.nl/projecten.html
Bouwsteen Elektrisch deelvervoersconcept
Voor de uitbraak van de corona pandemie was het voor veel mensen al duidelijk dat hun auto meer stil stond dan gebruikt werd. Nu weer meer thuiswerken wordt dit nog duidelijker. Enige jaren geleden zijn er diverse initiatieven ontstaan waarbij auto's, elektrische scooters en (bak)fietsen gedeeld worden.
Van betalen voor bezit naar betalen voor gebruik. In onze Tiny House Wijken proberen we deze gedachtengang verder aan te jagen. Door de samenwerking op te zoeken met initiatieven als We drive solar en methuub.nl. Op basis van jouw specifieke vervoersbehoefte kies je een passend vervoersmiddel, een fiets, ebike, escooter, electrische auto of een (elektrische) bakfiets om boodschappen te doen.
Niet iedere bewoner hoeft in onze Tiny House Wijken een eigen fiets, scooter of auto te hebben. Deel de voorzieningen en deel de aanschaf en onderhoudskosten! Geen maandelijkse wegenbelasting en verzekeringskosten, jaarlijkse APK-keuring en onderhoudskosten meer!
We verzamelen aanvullende "bouwstenen" die we toe zullen gaan voegen aan ons schaalbare Tiny House Wijk Concept.
Per projectlocatie kijken we welke van onze standaard bouwstenen het beste toegepast kunnen worden. In overleg met de bewoners, omwonenden, gemeente, provincie en andere stakeholders bouwen we samen aan de toekomst!
Wat als het WEL kan?
Wil jij ook duurzaam zelfvoorzienend leven op een mooie plek nabij de natuur met mensen die ook dezelfde duurzame drijfveer hebben?
Een betaalbare manier om je eigen plek te hebben met lage maandlasten met een lage CO2 footprint? Gezonder oud worden?
Neem vandaag nog contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen!